NUREFŞAN ÇAĞLAROĞLU

NUREFŞAN ÇAĞLAROĞLU, 15 Mart 1968 yılında Bursa’da doğan Nurefşan Çağlaroğlu, ilk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. 2010’da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ön Lisans Programı’ndan mezun oldu. Evli ve iki çocuk annesi olan yazar, hâlen bir okul öncesi eğitim kurumunda idarecilik yapmaktadır. Çocukların diliyle başarılı hayvan masalları (fabl), çocuk hikâyeleri ve denemeler yazdı.

Nurefşan Çağlaroğlu’nun ​​​​​​Bir İnci Söz serisi (Süt Fabrikası MöndiGülücük FidePiti’nin Yaprak KoleksiyonuÇıtıpıtılar Piknikte), okul öncesi çağındaki çocukta çevre duyarlılığı oluşturmaya yönelik fabllardır. Resimli hikâyelerden oluşan Sevgi Zinciri dizisinde her kitapta ayrı bir değer ele alınır: Anne (Anne Çiçeği), arkadaş (Dut Yağmuru), hayvan (Sandık Balığı), hayat (Altın Top), ecdat (Atkılı Armut) vb. temaları üzerinde durulur. (…) Dostluk Ormanı serisinde; sabırlı olmak, dikkatli olmak, kibrit gibi tehlikeli araçlarla oynanmamak, hata yapsak bile doğruluktan ayrılmamak, çevremize duyarlı olmak, yardımlaşmak ve iş birliği yaparak güçlüklerin üstesinden gelmek, aileye saygılı olmak, kimseyi küçük görmemek, insanları olduğu gibi kabul etmek temaları üzerinde durulur. Mutluluk Ormanı masal serisinde olaylar karşısında düşünerek hareket etmek, sabırlı olmak, öfkeyle kalkanın zararla oturacağını bilmek, küçük kardeşlerimizi kıskanmamak, sevmek, çalışıp başarmak, mutlu olmak temaları yer alır. Masal Treni ile Uyku Köyüne dizisinde birliktelik, hâlinden memnun olmak, yardımlaşmak; Masal Gemisi ile Uyku Denizine dizisinde gururlanmamak, böbürlenmemek, arkadaşlık, hırçın ve bencil davranmamak ve yardımlaşmak konuları fabllarla ele alınır. Sağlık Çiftliği masal serisinde sağlıklı yaşamak, aşı olmak, sağlık kontrolü yaptırmak, hastalandığında doktora gitmek konuları işlenir. Hayal Şekeri dostluğun önemi, farklı renklere, fikirlere, insanlara hoşgörülü olmanın gerekliliği, şefkatin öfkeyi sileceği gibi konularda yazılmış fantastik hikâyelerden oluşur. Kıskançlık yapmamak, yetinmeyi bilmek, hâlinden şikâyet etmemek, çevremize, çevremizdeki hayvanlara zarar vermemek, iyilik yapmak, uyumlu olmak, paylaşmak, güzel düşünmek, çocuk yürekli kalmak, çözümü sevgide bulmak, gönül ışığını yakmak, önce kendimizi değiştirmek, her şeyin yerli yerinde daha güzel olduğunu algılamak Bulutların Oyunu’ndaki fabl ve hikâyelerin ana konularıdır. İstanbullu Masallar-Kitap Kuşum İstanbul’da da kuş evleri, zimem (borç) defterleri, hayvan hakları, hayvan hastaneleri, âmin alayları, sadaka taşları, Zembilli Ali Efendi, Sahaflar Çarşısı, Yahya Efendi, Kâtip Çelebi, İstanbul kütüphaneleri, Hezarfen Ahmet Çelebi, Sultan Süleyman ile karınca, âdil sultanlar, bilim ve adaletin elmas terazisi gibi İstanbul’u İstanbul yapan güzellikler, Türk medeniyet anlayışı ve tarihî birikim, İstanbul örneğinde masal üslubuyla anlatılır. Çağlaroğlu’nun çocuk kitaplarının kurgusu sağlam ve dikkat çekicidir. (…) Değerlerimizi ifade eden kalıp ifadeler, güzel sözler ve deyimler bol miktarda kullanılarak çocuğun dil ve düşünce gelişimine katkı sağlanır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr; Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü; DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZER, Yayın Tarihi: 22.03.2019)

(Hâlen İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi’nde öğrenimini sürdürmekte olan Nurefşan Çağlaroğlu, Dikkatli Minik Eğitim Seti’ni, 1. sınıflar için Tini Mini Birler, Küçük Kâşifler; 2. sınıflar için Kardeş Payı hikâye setlerini kaleme almıştır. Aynı zamanda Dikkatli Çocuk Eğitim Seti ve Oyun İkizim Eğitim Seti yazarlarındandır.)

 

 

Yazarlarımız